Ekonomi

Almanya’da enflasyon ağustos ayında yüzde 6,1 olarak kaydedildi

Almanya’da enflasyon ağustos ayında yüzde 6,1 olarak kaydedildi. Enflasyonda yine gıda ve enerji fiyatları belirleyici rol oynadı. Ekonomistler toparlanma sürecinin yavaş ilerleyeceği görüşünde. Almanya’da enflasyon, üst üste iki aydır kaydedilen hafif düşüşe rağmen yüksek seviyelerde kalmaya devam ediyor. Federal İstatistik Ofisi’nin bugün açıkladığı verilere göre enflasyon ağustos ayında yüzde 6 eşiğinin üzerinde kaldı. Ağustos ayı enflasyonu temmuz ayına göre yüzde 0,1 düşüşle yüzde 6,1 oldu. Enflasyon haziran ayında yüzde 6,4’e yükseldi.

Gıda ve elektrikteki yüksek fiyatlar yine yüksek enflasyon rakamlarında rol oynadı. Federal İstatistik Ofisi Lideri Ruth Brand, gıda ve enerji fiyatlarındaki artışların genel enflasyonu aştığını ve bu nedenle enflasyon oranını yüksek tuttuğunu kaydetti.

Ağustos ayında gıda fiyatlarındaki artış bir önceki yıla göre yüzde 9 oranında gerçekleşti. Özellikle şeker, marmelat, bal ve şekerli gıdalarda yüzde 17,1 gibi yüksek fiyat artışları kaydedildi. Yıllık enflasyon ekmek ve tahıl ürünlerinde yüzde 13,6, sebzede ise yüzde 12,4 oldu. Katı ve sıvı yemeklik yağ fiyatlarında yüzde 13,9 oranında düşüş yaşandı.

Enerjide elektrik liderliği ele geçirdi

Enerjide fiyatlar geçen yılın ağustos ayına göre yüzde 8,3 oranında arttı. Fiyat artışı özellikle yüzde 16,6 oranında artan elektrikte yüksek oldu. Dalgalanma riski taşıyan enerji ve gıda hariç enflasyon temmuz ayına göre değişmeyerek yüzde 5,5 seviyesinde kaldı.

Almanya’da enflasyon geçen yılın sonbaharında yüzde 8,8’e ulaşarak yeniden birleşme sonrası dönemdeki en yüksek seviyesine ulaştı. Ekonomistler yüzde 6’ya düşen enflasyonun önümüzdeki aylarda düşüş eğilimini sürdürmesini bekliyor. Ancak Avrupa Merkez Bankası’nın Avro Bölgesi’nde belirlediği yüzde 2’lik enflasyon hedefine ulaşmanın zaman alacağı yönünde görüş hakim.

“İyileşme süreci yavaş olacak”

Almanca Ekonomi Araştırma Enstitüsü (DIW), Alman ekonomisinin önümüzdeki yıllarda yavaş bir toparlanma sürecinden geçeceğini öngörüyor. Büyümenin diğer sanayileşmiş ülkelere göre biraz daha yavaş olacağı varsayımını dile getiren DIW, GSYİH’nın bu yıl yüzde 0,4 oranında azalacağını tahmin etti.

Önümüzdeki iki yıl için yüzde 1,2 büyüme öngörüsü yapan DIW, önümüzdeki yıl enflasyonun yüzde 2’ye düşeceği beklentisini dile getirdi.

DIW Lideri Marcel Fratzscher, tablo karanlık görünse de rakamlara gerçekçi beklentilerle bakılması gerektiğini belirterek, “Daha 12 ay önce özellikle enerji sıkıntısı ihtimali nedeniyle derin bir durgunluk bekleniyordu. Hükümet ve enerji güvenliğinin sağlanması bu senaryonun gerçekleşmesini engelledi.”

Fratzscher, “Almanya Avrupa’nın hasta adamı değil. Ancak önemli reformlar şimdi uygulanmazsa bu hale gelebilir” diye uyararak bürokrasi ve düzenlemelerin azaltılması, altyapıya, eğitim ve araştırmaya yatırım yapılması ve toplumsal eşitsizliklerin dengelenmesi çağrısında bulundu.

dpa,rtr/ BK,ET

VPN ile DW Türkçe’ye nasıl erişebilirim?

mustafakemalpasa-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu